top of page

De 5 grootste redenen waarom jij niet afvalt!Je eet 'gezond', beweegt regelmatig en valt toch niet af. Het lijkt wel of alle inspanningen geen effect hebben! Hoe kan dit nu?


Ik werk al jaren als personal trainer, mental coach en beweegspecialist en zie veel mensen vechten met hun gewicht. Ik zag een aantal grote oorzaken als reden waardoor mensen niet afvallen.


1. Stress

Mensen die regelmatig stress ervaren maken cortisol aan. Dit hormoon zorgt voor de opslag van met name buikvet. Door een hogere cortisol waarde is het enorm lastig om vetmassa te verliezen. Je slaat sneller vetmassa op als je gestrest bent.


Daarnaast is het verleidelijk slecht (snelle suikers) te eten als je gestrest bent. Hierdoor kom je sowieso al sneller in vetmassa aan.


2. Te weinig eten

Dit is een reden die veel mensen nogal eens vergeten. Als je geruime tijd onder je caloriebehoefte eet, daalt de stofwisseling en zul je dus niet of moeilijk afvallen. Het is paradoxaal. Als je af wilt vallen ga je al snel nog minder eten. Tot je eigenlijk niet minder kan eten... En toch verandert je lichaam niet. Dan kan het wel eens verstandig zijn te kijken naar je calorie inname.


3. De verkeerde voedingsstoffen

Klinkt logisch, maar veel mensen hebben niet echt door wat ze nu precies eten. Is brood nu goed of niet? En wat doe je dan op brood? Het kan helpen eens een voedingsdagboek bij te houden en te kijken wat jij eet. Onthoud, voeding is jouw benzine voor de motor!


4. Verkeerde training

Een verkeerde manier van trainen kan een negatief effect op het vetpercentage hebben. lange cardio sessies bijvoorbeeld zou ik afraden om vetpercentage te verliezen, om dezelfde reden als bij het eerste stuk over stress. Ook langdurige sessies brengen het cortisol gehalte omhoog en zo zul je niet of moeilijker afvallen. Mijn advies is, korte en intensieve sessies, tenzij je al een gestrest leven hebt. Dan zou ik een krachttraining adviseren van maximaal 45 minuten!


5. Geen routine

Het is van groot belang dat je een levensstijl creëert die je langere tijd vol kunt houden. Crashdiëten, 6 keer per week sporten of de hele dag op een wortel bijten zullen de meeste van ons niet lang volhouden. Creëer een levensstijl die vol te houden is en gezond is.

Vaak zeggen mensen, gezondheid is het belangrijkste wat er is... Nou, zorg dan dat je je tijd en energie er in steekt en het als een prioriteit ziet!


Hoe dan wel?

Gezond afvallen is een kwestie van een goed plan maken en dit vol zien te houden. Hieronder mijn tips die ik de afgelopen jaren heb zien slagen bij mijn cliënten en bij mijzelf!


- Zorg voor een stok achter de deur.

Dit kan een coach zijn, maar ook een familie lid of vriend. Zorg dat als jouw motivatie wegvalt, iemand je helpt herinneren waarom je dit doet en wat het je oplevert. Iemand die weet hoe jij in elkaar zit. Ik ben zelf werkzaam als coach, maar heb zelf altijd een coach die ik met regelmaat zie en die mij op een bepaald gebied in mijn leven ondersteunt. Het heeft mij geld en tijd gekost, maar mijn gezondheid is ook mijn nummer 1 prioriteit. Ik ga liever 1 keer per maand minder uit eten dan dat ik niet lekker in mijn vel zit en überhaupt niet kan genieten van het eten.


- Zorg voor rust en regelmaat.

Mediteer en slaap op tijd. Dit kan enorm helpen om de rust te ervaren achter je doelen aan te gaan.


- Eet gezond

Zorg dat je de juiste voedingsstoffen in huis hebt en de slechte vooral achterwege laat. Zorg ook voor balans. Het is helemaal niet erg af en toe lekker iets te eten waar je zin in hebt. Je bent geen robot!


- Beweeg voldoende en op de juiste manier

Zorg dat je de juiste trainingen doet en er plezier in hebt. Het is mijn werk, maar ik kan echt zeggen dat sporten zoooo ontzettend goed voor je is. Je lichaam en geest verandert er enorm door. Ik durf te zeggen, dat sport mijn leven zoveel leuker en beter heeft gemaakt.


- Wees lief voor jezelf

Of je nou 50, 100, 150 of 200 kilo weegt, je bent nog steeds dezelfde persoon. Kijk jezelf in de spiegel aan en waardeer jezelf om alles wat je wel bent. Je doet zoveel dingen wel goed in je leven, dat is één ding wat zeker is. Waarom zou je je niet meer daarop gaan richten. Ik ben ervan overtuigd dat de kilo's er dan sneller af gaan dan dat je zo onaardig tegen jezelf doet.


Mijn bedrijf Drift Power Sports heeft diverse coaches met een enorme passie om mensen te helpen. Heb jij vragen over bovenstaand artikel, stuur gerust een appje naar 0624645259 en wij beantwoorden die kosteloos!


Op naar een vitaal leven!

Mitch van der Drift
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page