top of page

Mentale veerkracht door sport’

Als eigenaar van Drift Power Sports, inmiddels één van de grootste personal training bureaus van Leiden, krijg ik regelmatig vragen over lifestyle gerelateerde onderwerpen. Steeds vaker zijn mijn trainers bij DPS en steeds meer ben ik bezig met het faciliteren van DPS en de goede trainers. Met regelmaat zal ik wat dingen gaan schrijven. Wees vrij om te delen met de wereld, wees vrij om vragen te stellen of wees vrij om het gewoon over het hoofd te zien en er niks mee te doen...

Wel nu, mijn allereerste blog, ons DPS blog... Het gaat over mentaal evenwicht en sport. Grappig, want dat is één van de meest gestelde vragen. Hoe komt het dat mijn leven daadwerkelijk is verandert sinds ik ben gaan trainen?


Soms zijn het kleine dingen, soms ingrijpende gebeurtenissen die jouw mentale evenwicht doen wankelen en soms volledig omver blazen. Een van de instrumenten die je dan hebt om jezelf terug in balans te brengen is sport. In dit stuk zal ik een korte toelichting geven hoe sport jou kan helpen de mentale balans te herstellen. Ik zal het ook persoonlijk maken zodat het zeker niet alleen bij een theorie blijft. Een ruzie met jouw partner waar je maar niet over uitgedacht raakt, de gedachte over jouw baan die op het spel staat of de torenhoge eisen die je aan jezelf stelt... Stressgedachten die je vaak niet van je af kunt zetten. Maar als je actief aan het bewegen gaat lijkt de wereld er daarna anders uit te zien.

Jouw gedachten kunnen zich maar op één ding tegelijk richten. Tijdens de activiteit moeten zij dus heel actief aan de slag om te zorgen dat je de sportactiviteiten goed uitvoert, stoppen de negatieve gedachten en ben je voornamelijk bezig met het sporten. Eigenlijk kun je dit zien als een vorm van mindfull. Daarnaast worden er tijdens het sporten stofjes aangemaakt die als gelukshormonen bekend staan, dus doe je het regelmatig is de kans op positieve gedachten groter. Daarnaast leert sporten je, mits de goede begeleiding, je beter omgaan en het aanvoelen van jouw grenzen. Regelmatig treffen wij mensen die opgeven bij ongeveer 50% van hun maximale kunnen. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat je in het dagelijks leven ook de nodige kansen laat liggen. Onze coaches besteden hier tijdens de sessies aandacht aan. Andersom maken wij het ook regelmatig mee. Klanten die doorgaan tot ze boven de wc hangen om te spugen. Dit geeft aan dat je makkelijk over je grenzen heen gaat en ze misschien niet eens aanvoelt. Ook in het dagelijks leven kan dit met regelmaat gebeuren. Ikzelf ben er een prachtig voorbeeld van. Tot op een jaar geleden stopte ik niet eerder met trainen tot ik duizelig, misselijk of helemaal op was. Waarom? Omdat ik het niet gewend was grenzen te voelen, aan te geven of sowieso om zwakte te laten zien. Sinds ik dit wel doe ben ik veel meer ontspannen en zijn mijn trainingen er een stuk fijner op geworden. En het effect is er zeker niet minder om, want nog steeds train ik wel hard!

Sociaal contact is nog zo’n prachtig voordeel van sporten. Je komt buiten je comfort zone en ontmoet nieuwe mensen. Nieuwe trainers en nieuwe klanten. Je maakt eens een praatje en krijgt nieuwe inzichten. Daarnaast word je uit je dagelijkse ritueel gehaald en krijg je een andere vibe mee. Wij hopen natuurlijk een positieve vibe mee te geven, maar het is wel zo dat iedereen zich mag voelen zoals het op dat moment is. Dus als er een klant van ons is die, ik noem maar wat, zijn baan is verloren, zijn we daar met zijn allen ook gewoon verdrietig over. We willen zeker geen neppe positieve situaties creëren. Bij DPS is het wel zo dat er regelmatig vriendschappen ontstaan. Ik vind ook dat dit één van onze taken is dit een beetje te faciliteren. Daarom organiseren we met regelmaat uitjes. Goed, ik zou nog even door kunnen gaan, maar voor de eerst blog denk ik dat het genoeg is! Ik wens jullie allen een fijne avond toe en hopelijk een sportieve week!

Liefs van Mitch,

Drift Power Sports

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page